Histerektomi – Rahim alınma ameliyatı
Histerektomi – Rahim alınma ameliyatı
En sık yapılma nedeni rahim sarkması, adetlerin aşırı ve ağır geçmesi ve myom varlığıdır. er kadın vajinal histerektomiye uygun değildir ve vajina genişlemişse ya da vajinal doğum yapılmamışsa çok zor olabilmektedir.
Ameliyat sonrasında; kanama, enfeksiyon, pelviste kan toplanması (hematom), yapışıklıklar sonrası karında sürekli ağrı, idrar yapanmama veya idrar kaçırma, ameliyat sırasında mesane ve bağırsak yaralanmaları, bacakta ve akciğerde kan pıhtısı gözlenebilmektedir. İleri dönemlerde vajinada sarkmalar gözlenebilmektedir.
Abdominal Histerektomi: Abdominal histerektomi karnınızın alt kısmında bir kesi ile rahim çıkartılmasını ifade eden cerrahi bir işlemdir. Kısmi histerektomi rahim ağzı yerinde kalır , sadece rahimin üst kısmı . Total histerektomi rahim ve serviks kaldırır. Bazen histerektomiye tüp ve yumurtalıkların çıkartılması eşlik eder.
Abdominal histerektomi anormal rahim kanamalarında, myom varlığında, jinekolojik kanserlerde, rahim sarkması durununda, endometriosiste ve kronik pelvik ağrıda yapılabilmektedir.
Kanama, kan birikmesi (hematom), enfeksiyon, kan pıhtılaşması, ameliyat sırasında mesane ve bağırsak yaralanması gibi pelvik organ hasarları, anestezinin yan etkieri, yumurtalığın çıkartıldığı olgularda menapoz ve çok de nadiren ölüm riski vardır.