Op. Dr. Cevahir Tekcan Facebook Sayfası Op. Dr. Cevahir Tekcan Instagram Sayfası Op. Dr. Cevahir Tekcan Linkedin Sayfası Op. Dr. Cevahir Tekcan Youtube Sayfası

Histeroskopi

 
Histeroskopi - Op. Dr. Cevahir Tekcan

Histeroskopi rahim ağzı ve rahim boşluğunun vajinal yoldan rahim içerisine optik bir cihaz yerleştirilerek izlenmesidir. Bu işlem yapılırken kullanılan alet veya aletlere histeroskop denir.

Kısırlık nedenlerinin araştırılması, anormal vaginal kanama nedenlerinin araştırılması, doğumsal anormalliklerin tanısı gibi tanısal amaçlarla ya da daha önceden varlığı tespit edilen myomların ya da poliplerin çıkarılması, doğumsal şekil bozukluklarının operasyonu gibi tedavi edici amaçlarla da histeroskopi yapılabilir.

Histeroskopinin en sık olarak kullanıldığı işlemler rahim içersindeki bölmelerin (septum) çıkarılması, yapışıklıkların açılması, polip çıkarılması, tüp bebek başarısızlığının değerlendirilmesi ve myom çıkarılması işlemleridir.

Rahim içinde oluşan yapışıklıklar gebe kalamama, düşük yapma ve az veya hiç adet olamamanın önemli nedenlerinden biridir. İlk tanımlayan kişinin adı ile Asherman sendromu olarak da anılır. Genellikle rahim içinde oluşturulan bir(tahribatı takip eder. En sık görülen sebep kürtaj sonrasında adet kanamalarının miktarının azalması veya adet görememe nedeni ile yapılan araştırmalarda rahim içinde yapışıklık olduğunun anlaşılmasıdır. Özellikle “fazla enerjik” yapılan kürtajlardan sonra görülme olasılığı yüksektir. Kürtajı takip eden diğer nedenler arasında ise doğum sonrasında bebeğin eşinin tam olarak çıkmamasına bağlı olarak yapılan girişimler ve rahim içindeki myomlara yönelik ameliyatlar da yer almaktadır.

Daha az olarak çocukluk çağında geçirilmiş bir tüberküloz (verem) veya başka bir enfeksiyon sonrası da görülebilir. Kürtaj sonrasında her ay rahim iç tabakasının yenilenmesinden sorumlu olan hücre tabakasından oluşan hasar sonucunda rahim iç tabakası artık yenilenemez hale gelir ve rahim duvarları birbirine yapışır.

İlgili Yazılar