Gebelikte İlk Üç Ay Belirtileri
Gebelikte İlk Üç Ay Belirtileri
İlk üç aylık periyod son adet gününüzün ilk gününden başlar ve gebeliğin 12. haftasında biter. Zaten sizin hamileliğinizin kesin olarak farkına varmanız 5. veya 6. haftada olmaktadır. Yani sizin için 6-7 haftalık bir dönemi kapsamaktadır. En sık görülen belirti sabah bulantılarıdır. Bulantılar daha çok sabahları olsada gün içinde, hatta gece bile görülebilir. 5. haftada başlar ve gebeliklerin % 85’ inde görülmektedir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte; hızlı artan östrojen ve progesteron hormonunun mide boşalmasını yavaşlattığı, bu yavaşlamanın mide bulantı ve kusmalarına neden olduğu savunulmaktadır. Gebe kadın yemek kokuları, parfüm veya sigara kokusu gibi kokulara oldukça duyarlıdır. Bu kokular bulantı dalgalarını başlatabilir. Bir teoriye göre koku hassasiyeti fetal gelişime zarar verecek aşırı bakteri yükü olan veya doğal toksinlerden uzak kalmak için geliştirilen vücudun savunma mekanizmasıdır.
Mide bulantılarını azaltmakta bazı yöntemler başarılı olabilir. Az az ve sık sık yiyerek mide boşalma süresi kısaltılabilir. Kolay sindirimli ve az yağlı gıdalar tercih edilmelidir. Peynirli sandviç, leblebi ve grisine gibi gıdalar tüketilebilir. Zencefilli çaylar veya meyve suları bulantılarınızın azalmasında yardımcı olabilir. Ayrıca doktorunuza danışarak alacağınız B6 vitamin takviyesi de sizi rahatlatabilir. Bulantılar çok şiddetliyse, idrar miktarınız çok az ve koyu renkliyse, özellikle ayakta iken baş dönmeleriniz oluyorsa ve kusma sırasında kan geliyorsa mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Hamilelikte bazı gıdalara karşı aşırı istek, bazı gıdalardan ise tiksinme vardır. Genellikle bu bulguya sabah bulantıları eşlik eder. Gebe kadınların % 80’inde bazı gıdalara istek varken, % 85’ inde ise bazı gıdalardan kaçınırlar. Eğer canınızın istediği gıdaları ölçülü şekilde tüketebilirsiniz. Eğer sütten iğreniyorsanız; az yağlı peynir, süzme yoğurt, meyveli yoğurt, çorba, yulaf ezmesi veya pankek olarak tüketebilirsiniz. Eğer sebze yemek istemiyorsanız havuç, kavun gibi gıdaları tüketebilirsiniz. Eğer et yemek istemiyorsanız çeşitli soslarla tatlandırabilirsiniz.
İlk üç ayda görülen diğer bir belirti ise aşırı hassas ve şişmiş memelerdir. Döllenmeden hemen sonra hormonal değişiklikler hassas ve ağrılı memelere neden olur. Sıkı sütyen yerine spor ve destekleyici sütyenlerin giyilmesi ağrının azalmasında etkili olabilir.
Tüm gün boyunca kendiniz yorgun hissetmeniz gebeliğin sık rastlanan diğer bir bulgusudur. Gebelik sırasında aşırı üretilen progesteron hormonunun rahatlatıcı ve uykuya eğilim yaratır. Böylece fetuse giden kan akımı %50 artar. Vücudunuz bebeğin büyümesini teşvik eder. Aşırı yorgunluk demir eksikliği anemisinin belirtisi olabilir. Gebelikte yapılacak ilk testlerde anemi saptanabilir. Eğer tek isteğiniz kanepeye uzanmaksa; kısa bir yürüyüş ve aydınlık bir yere gidebilirsiniz. Her 20 dakikada bir birkaç dakika hava alabilirsiniz. Eğer gün boyu çalışıyorsanız masanızda 15 dakikalık tavşan uykuları yapabilirsiniz. Erken yatıp, sabah biraz geç kalkmak gün boyu yorgun hissetmemeniz için çözüm olabilir. Eğer yeterli miktarda beslenemiyorsanız, mide bulantılarınızda fazla değil ise vitamin desteği alabilirsiniz.
Gebeliğin başında büyüyen ve ödemlenen rahim idrar kesesine bası yaptığı için sık idrara çıkma, hatta öksürürken ve aksırırken idrar kaçırmalar görülebilir. Bu durum idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde önemlidir. İdrar idrar torbasında uzun süre beklemez. Akşam az sıvı alınması ve gece kafeinli içeceklerin kesilmesi gece boyunca tuvalet yolculuğunuzun sıklığını azaltmada yardımcı olur.
Gebelikte artan yağ üretimi yüzünüzde aşırı sivilcelenmeye neden olabilir. Bunu önlemek için yüzünüzü aşırı yıkamayın veya fırçalamayın. Aşırı kurumayı önleyen temizileyiciler kullanılabilir. Yağsız nemlendiriciler kullanın. Ürünlerin içeriğini olun. Glikolik asit içeren ürünler gebelikte rahatlıkla kullanılabilirken; steroid, retinol, benzoil peroksit ve salisilik asit içeren ürünleri kullanmaktan kaçının.
İlk üç ayda baş ağrıları sık görülebilir. Bunun nedeni artan hormonların düşük kan şekeri seviyesi yaratması, beyin kan akımını azaltması ve artan hormon seviyeleridir. Açık havada yapılan yürüyüşler, sıcak veya soğuk uygulamalar yapılabilir. Eğer bunlarla cevap alınamadıysa parasetamol içeren ağrı kesiciler gebelikte güvenle kullanılabilir.
Vücudunuzda artan kan akımı nedeniyle tüm vücudunuzda oluşan şişliklerin aynısı gözünüzüde etkiler Korneada oluşan ödem ve kavis değişiklikleri görme bozukluklarına neden olabilir. Kontak lens kullananlarda kornea çizikleri görülebilir. Hormonal değişikliklerden dolayı göz kuruması görülebilir.
Uyku bozuklukları, hormonal değişiklikler, vücudunuzda oluşan değişiklikler ve gebeliğin farkına varmak duygu durumunuzda keskin iniş ve çıkışlara neden olabilir. Sessizliği, içine kapanıklığı, mutluluğu ve üzüntüyü aynı anda yaşayabilirsiniz. Spor ve sevdiğiniz şeyleri yapmak, arkadaşlarınızla birlikte olmak bu iniş ve çıkışları azaltabilir. Aşrı kaygı ve endişe hissediyorsanız bunu mutlaka doktorunuza danışın.
Unutmayın ki, bu bulguların bir çoğu ilk üç aya ait bulgulardır. Çoğu 3 ay bittiğinde azalacak veya tümüyle geçecektir. Bunların geçici olduğunu kendinize sık sık hatırlatın. Partnerinizden ve çevrenizdeki kişilerden yardım istemekten çekinmeyin.
Sevgili baba adayları eşinizin vücudu nedenini çoğunlukla anlamadığı bir takım sinyaller veriyor. Eşinizle iyi bir iletişim içinde olun. Herhangi bir şüphe veya endişeyi paylaşmak için onu cesaretlendirin. aynı şeyi kendiniz içinde yaparsanız bebeğiniz için iyi bir ev ortamı sağlamaya yardımcı olursunuz.