Gebelikte Yapılmaması Gerekenler
Gebelikte Yapılmaması Gerekenler
Burada gebelikte kaçınmanız gerekenlerden bahsedeceğim:
1. Stresi hayatınızdan çıkarın:
Özellikle sürekli stres altında olduğunuzda, vücudunuz kortizol ve stres hormonları salgılar. Vücudunuz “ patlama ve uçuş moduna” geçer. Sizde kalbin aşırı çalışması, kaslarda gerilime neden olur. Böylece sırt ağrıları ve kabızlık şikayetinde artmalar gözlenebilir.
Anne savunma sisteminin tetiklenmesi ile düşük doğum ağırlıklı bebekler ve erken doğumlar oluşabilir.
Annenin sürekli strese maruz kalması bebeğin beyin gelişiminde ince farklılıklar yaratarak, ileri ki hayatında davranışsal bozukluklara neden olmaktadır.
2. Sigara içmeyiniz:
Sigara dumanı siyanür ve kurşun olmak üzere 4000 den fazla kimyasal içermekedir. Dünyada da 60 kanserin sebebi olarak gösterilmektedir. Eğer gebeliğiniz byunca sigara içerseniz, toksinler sizin kan dolaşımınıza geçer. Kan dolaşımınız bebeğinizin tek oksijen ve besin kaynağıdır. Özellikle nikotin ve karbonmonoksit birlikte çalışarak bebeğe giden oksijen miktarını azaltır. Bunun sonucu olarak sigara içen annelerde ölü doğum, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek gibi ciddi komplikasyonlar gözlenmektedir.
Doğumdan sonra ani beşik ölümlerinin görülme olasılığı sigara içen annelerde yüksektir. Sigaranın doğumsal kalp anomalilerine ve astım oranını artırdığı bilinmektedir. Sigara içen anne bebeklerinde öğrenme zorlukları, davranış sorunları ve nispeten düşük IQ muhtemeldir.
“Sigara içen anneler ! Gebelikte birçok kötü durumu ilaçla kontrol altına almaktayız. Eğer sigara içiyorsanız hiçbir ilaç bebeğinizi tehlikelerden koruyamaz!”
3. Alkollü içeceklerden uzak durun:
Gebelikte alkolün ne kadarının güvenli olduğu bilinmemektedir. Bu nedenle gebelikte alkol alınımı tavsiye edilmememektedir. İlk üç ayda alınan alkol düşüklere neden olurken, gebelik boyunca alınan alkol erken doğumlara neden olmaktadır. Gebelik boyunca alkol aldığınızda bebeğiniz;
- küçük doğabilir.
- görme ve işitme problemleri olabilir
- dikkat bozukluğu olabilir
- davranış problemleri olabilir
- hayatı boyunca tıbbi bakıma ihtiyaç duyabilir.
Gebelikte bana sorulan en sık sorulardan biri “ Gebelikte alkol alabilir miyim? “. Cevap “ Hayır!” Düşünün; sizin içtiğiniz herşeyi bebeğinizde içiyor. Gebelikte hiçbir çeşit alkol tüketilmemelidir. Bu bilgiden yola çıkarak 1 kadeh şarap zararlı olabilir. “ Ama ben ilk çocuğumda içmiştim”. Her gebelik birbirinden farklıdır. Alkol içmemiz diğer bebeğimizden daha çok bu bebeğimizi etkileyebilir.
Eğer gebelik düşünüyorsanız veya gebe olduğunuzu öğrendiğinizde alkolü bırakmanız bebeğinizi birçok tehlikeden koruyacaktır.
4. Aşırı balık tüketiminden kaçınınız:
Balık iyi bir protein deposu olmasının yanında vitamin d ve b, elenyum, demir ve özellikle beyin ve sinir gelişimi için önemli olan omega3 yağ asitlerinden de zengindir. Gebelikte balık tüketimi haftada 340 gr’ ı geçmemelidir. Çünkü artan çevre kirliliği nedeniyle balıklar civa içermektedir. Civa ise özellikle beyin ve sinir sistemi üzerine toksik etki göstermektedir. Özellikle soman ve karides az civa içen deniz ürünleridir. Köpek balığı, kılıç balığı, ton balığı, kral uskumru içinde civa oranı fazla olduğu için tüketilmemelidir.
Eğer bulunduğunuz bölgedeki suların civa oranından emin değilseniz haftada bir kez yaklaşık 200 gr altında deniz ürünü tüketilmesi önerilmektedir.
Mutlaka balıklar iyi pişmiş hazırlanmalıdır. Şusi, istritye, midye, somon füme gibi yiyecekler bakteri ve parazitlerle ( örneğin Listeria) bebeğinizin gelişimini bozabilirler.
5. Gebelikte aşırı vitamin kullanılmamalıdır:
Özellikle gebelikte fazla A vitamini alınımı bebekte doğumsal anormalliklere neden olmaktadır. Normal ve sağlıklı beslenene gebede fazladan vitamin ihtiyacı yoktur. Bugün bilgilerimiz ışında yağda eriyen vitaminler uygun miktarda tüketildiğinde antioksidandırlar bebeğin gelişimini ve annenin sağlığını olumlu yönden etkilerler. Fakat bu vitaminlerin aşırı alındığı zaman özellikle vücuda birikerek toksik etkiler gösterebilirler. Özellikle a vitaminin fazla alınası santral sinir sistemi, karaciğer, deri ve kemik yapı üzerine toksik etkisi vardır. Yine aşırı vitamin tüketimi doğacak bebeklerin ileri ki hayatlarında obezite, astım ve diabet sıklığını artırdığına yönelik bulgular vardır. Eğer vitamin kullanmak istiyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Burada önemli olan eksikliği görünen vitaminlerin yerine konulmasıdır.
6. Sıcak banyolar, sauna ve buhar banyolarında uzun süre kalınmamalıdı?
Sıcak su banyolarında uzun süreli kalmak, anne vücud sıcaklığında yükselmeye neden olarak potansiyel bebeği tehlikeye atar. Ayrıca gelişebilecek dehidratasyon ( vücudun susuz kalması) bebekteki etkilenmeyi dahada çok artırır.
7. Aşırı kafein alınımı:
Günde alınana kafein miktar 200 mg geçmemelidir. Bu da yaklaşık bir kupadır. Aşırı alınana kafein bebekte düşük doğum ağırlığına neden olmaktadır.
8. İlaç kullanımı:
Gebelikte pek çok ilaç rahatlıkla kullanırken; pek çok ilaçta potansiyel risk oluşturur. Doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
9. Elektrikli Battaniye kullanımı:
Özellikle elektromagnetik alan oluşturarak ilerde kanserlere neden olur.
10. Reçetesiz satılan ilaçlar hiçbir denetimden geçmediği için gebelik sırasıında kesinlikle kullanılmamalıdır.