Yalancı Doğum Ağrıları: Zamanı Geldiği Nasıl Ayırt Edilir?
Yalancı Doğum Ağrıları: Zamanı Geldiği Nasıl Ayırt Edilir?
Yalancı doğum ağrıları “Braxton Hicks” kasılmaları olarak bilinmektedir. Vücudumuzun gerçek doğum eylemine hazırlanmasıdır. Doğumun ve ya vücudun doğuma hazır olduğunun göstergesi değildir. Yalancı doğum ağrıları genelikle gebeliğin 22. haftasından sonra rahmin kas dokusunun gerilmesine bağlı oluşan ağrılardır. Rahmin üzerine elini koyduğun zaman, bu haftalarda rahmin yumru şeklinde hissedilmesine sebeb olur. Bu kasılmalar 30 saniyeden az sürer ve genelikle herhangi bir rahatsızlık hissine neden olmazlar. Bu kasılmalar saatte bir ve ya iki kez, günde birkaç kez hissedilir. Çoğunlukla bu kasılmaların farkına bile varılmaz. 16. gebelik haftasında da Braxton Hicks kasılmaları vardır, fakat rahim büyüdükçe bu kasılmaların hissedilebilirliği artar. Bu ağrılar doğum olayına kas liflerinin tonusunu hazırlamak için olmaktadır. Bazı araştırmacılar bu kasılmaların rahim ağzının kısalması, açılması ve bebek başının doğum kanalına girmesine yardımcı olduğunu savunmaktadır.
Braxton Hicks kasılmaları:
- Çoğunlukla ağrısızdır. Bazen adet ağrıları benzeri ağrılara neden olabilir
- Düzensiz sıklıklarla gelir. Eğer düzenliyse bile kısa bir süre devam eder.
- Eğer aktivitenizi değiştirirseniz çoğunlukla durur. Örneğin yürürken oluyorsa oturduğunuzda, eğer oturduğunuzda ayağa kalktığınızda çoğunlukla durur.
- Ağrılar uzun değildir ve bir dakikadan az sürer.
- Öngörülemez ve ritmik değildir.
- Yoğunluk artışı yoktur.
Eğer bu kasılmalar sizde rahatsızlık hissine neden oluyorsa; pozisyonununuzu değiştirin, uyuyun veya dinlenin, sıcak bir duş veya müzik dinleyerek gevşeyin ya da masaj yaptırın.
Karnın alt tarafında bıçak saplanır gibi veya gerilme tarzında ağrı hissediyorsanız bu ağrılar yuvarlak (broad) bağların ağrısı olabilir. Bu bağ rahminizi pelvis içinde tutarak destekler. Rahim büyüdükçe, bu bağlar gerilir. Alt karında gezici ağrılara neden olabilir. Yuvarlak bağların ağrısı genelikle ani hareket, öksürmek, hapşırmak ve idrar yapmak gibi aktivitelerden sonra başlar. Tipik olarak birkaç dakika veya saniyeden az sürer. Hissettiğiniz rahatsızlığı hafifletmek için:
- Ağrı hissettiğiniz pozisyon veya aktiviteyi değiştirin. Ağrıyı bir tarafınızda hissediyorsanız diğer tarafına yan yatın.
- Pozisyon değiştirdiğinizde karnınızın altını elinizle destekleyin ve yavaş hareket edin.
- Dinlenin. Sıcak bir banyo ve sıcak pedler ağrının geçmesinde yardımcı olur.
Gerçek doğum ağrıları nasıl hissedilir?
Gerçek doğum ağrılarını her kadın farklı hisseder.Hatta gebelikten gebeliye farklılık göstermektedir. Doğum kasılmaları pelviste baskıya, bel ve alt karında ağrılara neden olmaktadır. Bazı kadınlar yanlarda ve uylukta ağrı hissederler. Ağrılar ritmik aralıklarla gelir. Zamanla şiddeti ve sıklığı artar. Bazı kadınlar ağrıyı şiddetli adet ağrısı veya ishal olunduğunda hissedilen kramplar olarak tarif etmektedir.
Her on dakikada bir veya saatte 5 den fazla kasılma hissedilmesi, alt karın ve belinizde düzenli baskı veya ağrı hissedilmesi, vajina veya pelviste baskının artması, vajinal kanama veya sıvı gelmesi ve beraberinde bulantı-kusma-ishal gözlenmesi gerçek doğum ağrılarının göstergesidir.
Yalancı ve gerçek doğum ağrıları nasıl karşılaştırılır?
Yalancı doğum ağrıları düzensizdir ve bir birine yakın gelmez. Gerçek doğum ağrıları düzenlidir ve 30-70 saniye sürer. Zaman geçtikçe sıklaşır ve kuvvetlenir.
Yalancı doğum ağrıları yürüdükçe ve dinlenince durur. Gerçek doğum ağrıları pozisyondan etkilenmez.
Yalancı doğum ağrıları güçsüz ve zayıftır. Gerçek doğum ağrıları zaman geçtikçe şiddetlenir.
Yalancı doğum ağrıları pelvis veya alt karında hissedilirken; gerçek doğum ağrıları belden tüm karına veya tüm karından bele yayılır.
Hangi durumda doktora başvurmalısınız?
37 haftadan küçük gebelerde; vajenden su veya kanlı akıntı geliyorsa, alt karın ve/veya bel bölgesinde ağrı varsa ve pelvik baskı hissediyorlarsa bu belirtiler erken doğum habercisi olabilir. Doktorunuza veya hastanenize başvurmanız gerekmektedir.
37 haftadan büyük gebelerde; bebek hareketlerinde azalma ( 2 saatte 10 dan az hareket hissedilmesi) ve durma, suyunuzun geldiğini düşünüyorsanız, kanamanız varsa ve ağrılarınız sık, güçlü ve düzenliyse doğum başlamış olabilir. Doktorunu veya hastanenize başvurmalısınız.